"Kretanje je zdravje - Zdravlje je kretanje"

Nordijsko hodanje je nježan i efektivan trening za cijelo tijelo. Tehnika hodanja dolazi iz Finske gdje je nastala 1997. godine, a srodna je sa hodanjem na skijama (langlauf), ali ne i potpuno indentična s tim sportom. Svoj početak ima kao ljetni trening za olimpijske skijaše Biatlete, a pokazalo se vrlo zdravim i učinkovitim sportom i aktivnom pripremom za sportska natjecanja.
Danas postoje oko 25-28 različitih tehnika Nordijskog hodanja. One se dalje unapređuju, optimiraju i usavršavaju. Dolaze i nove tehnike koje nadopunjavaju taj cijeli sistem, sporta rekreacije i fitnesa, u cilju održavanja zdravlja i vitalnosti čovjeka.  To je za svako tijelo idealan sport – rekreacija  ali i vrlo močna tehnika za održavanje zdravlja i ozdravljenje.
Zašto bi trebalo učiti Nordijsko hodanje? Za razliku od mnogih drugih sportova, tehnika hodanja i pokreta, ova tehnika je daleko kompleksnija i zbog toga je moramo pravilno naučiti: ”korak po korak“. Samo kod korektno izvedene tehnike hodanja je moguće profitirati od svih prednosti ovog zdravog sporta. Mnogi istaknuti sportski liječnici kažu da je Nordijsko hodanje najzdraviji sport današnjice. Zašto to nebi postao i vaš najdraži rekreacioni sport……..

Nordijsko hodanje vas čini sretnim, smirenim i zadovoljnim!

Nordic Walking Happy

Redovito Nordijsko Hodanje poboljšava vašu kondiciju i reakciju, ravnotežu i prostornu orijentaciju. Kao i dobru koordinaciju lijeve i desne moždane polutke. Redovito hodanje poboljšava i vaš san. Vegetativan živčani sustav se optimira i regulira. To dovodi do smanjenja nervoze i povećava nam koncentraciju. Ekonomični hormonalni sustav potencira općenito povećanje sposobnosti cjelokupnog organizma. Naučno je dokazano da redovito treniranje potencira povećanje libida i potencije.Kratko rečeno: Nordijsko Hodanje vas čini sretnima, smirenim i zadovoljnim u svakodnevnom životu.

Nordijsko Hodanje i zdravlje

 

Rad sa štapovima djeluje na cjelokupni mišićni aparat, a povišenje pulsa potencira metabolizam te povećava potrošnju energije. Srce pumpa više kisika kroz tijelo, krvni sudovi su tako zaštićeni od zakrečenja, ostaju puno elastičniji, mišići pojačani, a imunitet je puno rezistentniji. Živci i hormonski sustav su daleko stabilniji. Redovito Nordijsko hodanje poboljšava vašu kondiciju i reakciju, ravnotežu i prostornu orijentaciju. Redovito Nordijsko hodanje poboljšava i vaš san. Vegetativan živčani sistem je reguliran i stabilan. To vodi do smanjenja nervoze i povećava koncentraciju. Hormonalni sistem omogućuje općeniti porast efikasnosti cijelog organizma.

Aktivno kretanje u prirodi

Kod osoba sa pretjeranom tjelesnom težinom upotreba štapova za Nordijsko hodanje uvelike smanjuje opterećenje zglobova. Konsekventan trening osigurava uvećanu potrošnju kalorija a time i smanjenje tjelesne težine. Nordijsko Hodanje je cjelogodišnji sport za sve uzraste i vrlo efikasno djeluje na naše raspoloženje i osjećaj sreće.

Novi osjećaj kretanja u prirodi sa Nordiskim Hodanjem

 
Nordijsko hodanje potencira:

 

Nordijsko hodanje i oprema

Nordijsko hodanje je slično brzom hodanju uz upotrebu posebnih štapova, koji su izrađeni iz specijalnih materijala kao stakleno vlakno, karbon ili karbon-kompozit. Upotrebom tih materijala postiže se jako mala težina štapova, ekstremna izdržljivost i dugovječnost. Optimalna dužina štapova iznosi 66% naše tjelesne visine. Specijalne ručne vezice koje su pričvršćene na štapovima omogućuju nam lako i dugotrajno hodanje ili treniranje. Nakon oblačenja ručnih vezica zatežemo ih po potrebi i fiksiramo sa čičak-spojnicom. Rukohvat štapa je paralelno postavljen sa našom šakom tako da, trenutak prije nego štap dotakne podlogu, ruka obuhvati rukohvat štapa, a ispušta ga u pokretu prema nazad. Taj redoslijed pokreta jamči nam da se muskulatura ruku ne umara i opterećuje. Za optimalno prijanjanje štapa na raznim podlogama, možemo vrh štapa mijenjati: 1. gumena špica na glatkim podlogama, kamenu ili asfaltu. 2. Metalna špica (na zemlji, travi ili šljunku).
Dužina štapova: Određuje se pomoću osobne tjelesne visine.
Formula 1: Štapove primiti za rukohvat i uspravno staviti pred sebe. Ako kut između podlaktice i nadlaktice iznosi 90″, tada imamo optimalnu dužinu štapova. Kut ne smije biti manji od 90°.
Formula 2: Visina tijela x 0,66= Dužina štapova. Obje formule su samo pripomoć za određivanje dužine štapova za Nordijsko hodanje.
Formula 3: Pri kupnji štapova preporučuje se obavezno kontaktirati trenera NH. ili sportskog stručnog savjetnika za Nordijsko hodanje.

Vježbe Nordisko hondanja

Važno: Prije nego što počnete sa Nordijskim hodanjem, napravite uvijek, jedno obavezno i pravilno zagrijavanje. Sa pravilnom tehnikom oprezno izvodite vježbe sa štapovima. Povećajte broj ponavljanja vježbi tako da bi vaš trening napredovao. Povremeno napravite stanku hodanja, kako bi napravili vježbe sa štapovima ili bez njih. Kod povišenog broja otkucaja srca, obavezno stati i napraviti odrađene vježbe (cool down). Piti vodu, hodati, piti vodu, hodati, piti vodu, hodati, piti vodu i tako cijelo vrijeme treninga.

Nauči pravu Tehniku Nordijskog hodanja

 

Otkrite nove pokrete! Uživajte u Nordijskom hodanju. Upoznajte svoje tijelo. To je ugodno hodanje sa štapovima. Nježan trening za cijelo tijelo. Vratite tijelu izdržljivost, snagu i vitalnost. Fitnes i zadovoljstvo uživanja u prirodi, kretanju, sportu, rekreaciji i nadasve u osjećaju potpune kontrole svoga tijela.

Osnovne i najčešće tehnike hodanja: u Nordic Walkingu tj. Nordijskom hodanju su Dijagonalni korak (na  animaciji) i Paralelni korak osnovne tehnike hodanja. Danas postoje oko 25 različitih koraka Nordijskog hodanja, koji se koriste samo djelomično na prigodnim terenima, kod takmičenja, kod obuke i školovanju trenera, ciljanih treninga izdržljivosti, okretnosti i napredne koordinacije.

Psihološki vitalni sport za vas: «Hodanje sa štapovima» tako možemo ukratko opisati Nordic Walking. Kroz pokrete ruku, sa pokretima kao kod skijanja dolazi cijelo tijelo u funkciju kretanja. Tako je Nordijsko hodanje:  Rekreacija – Sport – Svjesno kordiniranje tjela i pokreta – a ujedno i Psihološki vitalno kretanje za sve uzraste i starosne dobi. Lako se i brzo nauči. Nordijsko hodanje je idealan sport za one koji se dugo nisu bavili sportom,  jer ga mogu dobro dozirati prema svojim potrebama i stupnju kondicije. Dobar i prikladan je za osobe koje imaju problema sa koljenima ili kralježnicom, muskulaturom, zglobovima i srcem. Takovim kretanjem poboljšavamo cirkulaciju i rasterečujemo srce. Trening je idealan za probleme sa mišićima, rješava se napetosti u ramenima, leđima, prsima i vratu. Kroz aktivnu uporabu dišnog aparata povećava se opskrba mozga i organa sa kisikom. Jedan od vrlo važnih aspekata ovog rekreacionog sporta, a i kao nauke svjesnog kretanja je koordinacija, koja ovdje dolazi do potpunog izražaja. Vrlo je važno znati da kod ovog sporta nikada ne dolazi do upale mišiča.

Ispravna tehnika Nordijskog hodanja

 

Ispravna tehnika Nordijskog hodanja je jedna kombinacija hodanja na skijama (langlauf hodanja), prilično lagano je savladati osnove, (ako vam se točno pokaže) Koristi se normalan slijed dijagonalnih pokreta kao i kod hodanja, samo uz pomoć specijalnih štapova za Nordisko hodanje. Za točno i efektivno hodanje je potrebno posjetiti tečaj Nordijskog hodanja. Za one koji žele daleko više ostvariti kroz ovaj vid sporta neminovno če morati upisati i više-napredne tečajeve Nordijskog hodanja.

Nordisko hodanje skola

 Kod ispravne tehnike desni štap dotiče podlogu istovremeno kada i lijeva peta i obrnuto. Ramena moraju ostati prirodno opuštena, gornji dio tijela i bokovi se skladno pokreću. Stopala pokazuju ravno prema naprijed, štapove vodimo paralelno i tik uz tijelo, šake su lagano otvorene a u pokretu prema natrag ispružene i na kratko primaju štap u trenutku njegovog kontakta sa podlogom. Uslijed jačeg pritiska i odguravanja pomoću muskulature gornjeg djela tijela, pojačava se efikasnost i intenzitet treninga. Bezbroj varijanti su moguće, kroz promjenu tempa, različitog intenziteta rada sa štapovima, dužini koraka, kao i kroz različitost terena i uspona.

Zašto učiti Nordijsko hodanje

Razlika Nordijskog Hodanja i mnogih drugih sportova je kompleksnost sinhroniziranih pokreta koje moramo prvo usvojiti. Samo kod točno izvedene tehnike pokreta dolazi do punog izražaja učinkovitosti u segmentu zdravlja i vitalnosti za čovjekov organizam. Ovdje se enormno razvije koordinacija. Tek kada naučimo tehniku hodanja, to saznanje će nas dovesti u osjećaj neizmjerne sreće i zadovoljstva. Sve to se uvelike reflektira na naše zdravlje, koje sada možemo sa ciljanim vježbama kontrolirati, poboljšati i dovesti na željenu razinu.

 

 NAŠ CILJ JE UŽIVATI U AKTIVNOM KRETANJU I OSJETITI

DAH PRELIJEPE PRIRODE OKO NAS“

Tečajevi Nordijskog Hodanja

 

1.) PRIJAVE ZA TEČAJEVE NORDIJSKOG HODANJA:
Postoji mogučnost prijaviti se za redovite tečajeve Nordijskog Hodanja i savladati tehnike tog rekreativnog sporta za početnike i za napredne. Predznanje nije potrebno.
Postoji mogučnost ostvariti i status trenera Nordijskog hodanja. Tečajevi se održavaju jednom tjedno u  Zagrebu i u Bedekovčini.

2.) PRIJAVE ZA TEČAJEVE IZLIJEČENJA KROZ DANA ZNANJA I TEHNIKE NORDIJSKOG HODANJA:
Za ovaj vid tečajeva kroz koje možemo vatiti svoje tijelo u balans i potpuno ga izliječiti, potreban je konsekventan rad, jaka volja i čvrsta odluka to ostvariti. Neophodno je redovito i konsekventno slijediti upute trenera. Tada smo doista na putu do ostvarenja svog željenog uspjeha.Tečajevi se održavaju jednom tjedno u  Zagrebu i u Bedekovčini.